Midsundingen

Avklaring i Bergen kan dryge i veker

Det kan dryge i både dagar og veker før det blir klart kven som skal styre i Bergen dei neste fire åra. Strid om bybanen skaper kaos.

Bergensarane må smørje seg med tolmod i alle fall til torsdag kveld eller fredag morgon, får NTB opplyst av kjelder tett på dei uformelle samtalane som starta tysdag.

Høgre vart største parti i hovudstaden til vestlendingane, men sitjande byrådsleiar Roger Valhammer frå Arbeidarpartiet håper å kunne halde fram med støtte frå MDG, SV, KrF, Venstre og enten Raudt eller Senterpartiet.

Onsdag var det pause i samtalane fordi byrådet sat i budsjettkonferanse.

Sp er jokeren

I verste fall kan det gå mykje lengre tid før eit nytt byråd er på plass.

Sp er den store jokeren og har signalisert at dei kan tenkjast å slutte seg til høgresida dersom samtalane med raudgrøn blokk ikkje fører fram. Men partiets førstekandidat Ove Sverre Bjørdal seier til NTB at dei ikkje har det travelt med å bestemme seg.

- Vi har god tid. Byrådsforhandlingane kan ta fleire veker. Men førebels er det god stemning i samtalane, seier han.

Bybane skaper strid

Den store nøtta i samtalane er striden om kvar den nye bybanetraseen skal gå. Sp er krystallklare på at dei vil ha omkamp om vedtaket om å legge banen over Bryggen, noko ingen av dei andre partia i ein eventuell raudgrøn koalisjon ønsker.

- Den saka som er vanskelegast å svelgje for oss, er bybanen, slår Bjørdal fast.

- Dette vil vere ei sak som står sentralt i forhandlingane og eit viktig moment for om vi går inn i eit byrådssamarbeid på raudgrøn side, seier han.

Det nye bystyret skal ikkje konstituerast før i slutten av oktober.

Uklare alternativ

Men kva som vil skje om Sp byter side, er høgst uklart:

Dei raudgrøne kan likevel få fleirtal med Raudt, som ikkje vil vere ein del av byrådet, som støtteparti. Men det kan skape problem sidan KrF ikkje vil samarbeide med Raudt.

Ifølgje Bergens Tidende klamrar Høgre seg framleis til håpet om byrådsmakt gjennom å danne ein koalisjon med Venstre, KrF, FNB, Frp og Pensjonistpartiet (PP). Men dette alternativet er nesten umogleg, mellom anna på grunn av krangelen om bybanen.

Både Høgre, Frp og FNB har gått til val på omkamp om traseen over Bryggen, noko KrF og Venstre altså er stegla imot. Dei to partia har òg tidlegare avvist eit samarbeid med FNB.

Friele-ektepar inn

Høgre fekk 14 sete i bystyret. Onsdag vart det klart at personstemmer sørgjer for at Bergens tidlegare ordførar og kaffikonge Herman Friele og kona Renate Hjortland er blant dei.

Ap får 13 sete, medan FNB får 11, MDG 7, SV 6, Sp 4, Raudt 3, Frp 3, Venstre 3, KrF 2 og PP 1 sete.

(©NPK)

Det kan gå veker før det er klart om Roger Valhammer (Ap) held fram som byrådsleiar i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...