Forfattar Asli Erdogan frikjend i Tyrkia

Den kjende tyrkiske forfattaren Asli Erdogan er frikjend for såkalla terrorpropaganda i ein domstol i Tyrkia.

Erdogan fekk ytringsfridomsprisen i 2018 frå Den norske forfatterforeningen. Ho vart første gong arrestert i 2016 og skulda for terrortilknyting. Tyrkiske styresmakter kravde då livstidsdom. Erdogan slapp fri frå varetekt etter fire månader, og ho bur i dag i eksil i Tyskland.

Ein tyrkisk domstol frikjende fredag Asli Erdogan for skuldingane om å ha vore medlem av ein terrororganisasjon. Ho vart òg frikjend for å ha trua fellesskapet i nasjonen, og dessutan skuldingane om å ha spreidd terroristisk propaganda.

Bakteppet for skuldingane mot henne var fleire artiklar som ho skreiv i den kurdiskvennlege avisa Özgür Gündem. Der argumenterte ho for ei fredeleg forsoning mellom ulike folkegrupper i Tyrkia. Avisa vart stengd i 2016 fordi vart mistenkt for å ha koplingar til Det kurdiske arbeidarpartiet (PKK). Innhaldet vart sidan flytta til ein nettstad, utilgjengeleg for tyrkiske lesarar.

Erdogan var ikkje sjølv til stades under rettssaka i Tyrkia. I ei fråsegn formidla av advokaten til forfattaren sa ho at tekstane hennar ikkje har innehalde valdelege element.

– Det politiske innhaldet deira er avgrensa til overgrep mot menneskerettane, uttala Erdogan.

Fleire av bøkene til forfattaren er gitt ut på norsk.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...