Midsundingen

Forslag om å tillate kvalfangst nedstemt

Framlegget frå Japan om å oppheve forbodet mot kommersiell kvalfangst vart fredag nedstemt i Den internasjonale kvalfangstkommisjonen (IWC).

Framlegget frå Japan om å oppheve forbodet mot kommersiell kvalfangst vart fredag nedstemt i Den internasjonale kvalfangstkommisjonen (IWC).

41 land stemte mot forslaget, mens 27 land stemte for. To land avstod frå å stemme. Japan måtte ha tre firedels fleirtal for å få framlegget godkjent.

I eit intervju med NTB torsdag sa Noregs kvalfangstkommissær Ole-David Stenseth at han tvilte på at kommisjonen kom til å gå med på å tillate kommersiell kvalfangst, men at Noreg kom til å vere blant landa som stemte for.

- Vi kjem til å støtte dette forslaget og alle andre forslag som normaliserer organisasjonen. Då han vart oppretta i 1946, var målet å leggje til rette for bevaring og berekraftig kvalfangst, og det å oppheve moratoriet kan bidra til dette, sa Stenseth.

Den internasjonale kvalfangstkommisjonen har sidan 1986 hatt forbod mot kommersiell kvalfangst. Noreg og Island er dei to einaste landa som har reservert seg mot forbodet. Dei driv kvart år kommersiell fangst på hundrevis av kvalar.

Japan har utnytta eit smetthol i regelverket som gjer at dei kan drive kvalfangst til forskingsføremål. Kvalane dei tek, hamnar likevel på marknaden i Japan òg.

Japan ønskte å fjerne forbodet frå 2020 på dei kvalartane som ikkje er utryddingstrua.

Etter at forslaget vart nedstemt, trua Japans visefiskeriminister Masaaki Taniai med å gå ut av medlemsorganisasjonen dersom det ikkje blir opna for gjenopptaking av kommersiell kvalfangst.

- Viss vitskaplege bevis og mangfald ikkje blir respektert, og dersom kommersiell kvalfangst framleis skal vere heilt forbode, blir Japan nøydd til å gjere ei grundig revurdering av posisjonen sin som medlem av Kvalfangstkommisjonen, sa han.

(©NPK)

Medlemslanda i Den internasjonale kvalfangstkommisjonen (IWC) stemte fredag ned eit forslag om igjen å opne for kommersiell kvalfangst. Foto: Maxi Jonas / AP Photo / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...