Midsundingen

Frederiksen: Lettare å bli samde om økonomi enn innvandrarar

Socialdemokratenes Mette Frederiksen trur det blir lettare å skape kompromiss på raud side om økonomi enn innvandring. Onsdag held forhandlingane fram.

For andre dag på rad skal dei fire partia som vann folketingsvalet i Danmark, forhandle om saker der avstanden mellom dei er stor. Tysdag var det asyl- og innvandringsspørsmål partia prøvde å finne kompromiss om, onsdag er det økonomi og velferd.

- Eg trur det blir lettare i dag. På utlendingsområdet er alle usemjene velkjent, medan det no handlar om å meisle ut ein ansvarleg økonomisk politikk og få til eit løft i velferda, seier Frederiksen.

Den neste statsminister

Ho fekk i oppdrag av dronninga å danne ny regjering, etter at Venstres Lars Løkke Rasmussen erkjente nederlaget til den blå regjeringa i folketingsvalet 5. juni.

Men om utlendingspolitikken er prega av usemje, er det minst like store utfordringar i den økonomiske politikken. Det radikale Venstre skil seg ut med eit krav om økonomiske reformer og meir utanlandsk arbeidskraft.

Dei tre andre i raud blokk - Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF) - har ikkje det same ønsket.

Enhedslisten (tilsvarande partiet Raudt i Noreg) vil på si side auke bilavgifta, skatte kapitalinntekter og heve selskapsskatten. Her buttar det for dei andre. Partileiar Pernille Skipper seier at det er nokre av dei velståande som skal betale for grøn omstilling og auka velferd.

Harde ord

Partiet tar ei bastant haldning til forhandlingane og har trua med å trekke støtta til ei raud regjering dersom ho ikkje vil føre ein meir solidarisk, økonomisk politikk.

Frederiksen seier at oppturen Danmark er inne i skal halde fram lenge. Det skal den nye regjeringa klare, samtidig som forskjellane skal bli redusert og velferda blir styrkt.

Onsdag byrja med forhandlingar mellom Socialdemokratiet og SF, medan Dei radikale er sist ut. Det er venta at forhandlingane i dag vert avslutta ved 15-tida.

(©NPK)

Socialdemokratiets leiar Mette Frederiksen held fram med forhandlingane om eit regjeringsprogram med partia i raud blokk. Onsdag er sett av til økonomisk politikk og velferd.
Foto: AP/NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...