Midsundingen

Norsk idrett blir ikkje høyrd i Kina-saka

Norges idrettsforbund har fleire gonger bede styresmaktene om å ikkje ta av tippemidlane for å finansiere idrettsavtalen mellom Noreg og Kina – utan å bli høyrt.

Idrettspresident Berit Kjøll sa onsdag til TV 2 at styret i Norges idrettsforbund (NIF) er samla i synet på at bruk av spelemidlar frå Norsk Tipping er innanfor definisjonen av «idrettslige formål» når dei blir brukte til å finansiere idrettsavtalen mellom Noreg og Kina inngått i 2017.

Under denne avtalen har mellom anna 200 kinesiske utøvarar innan fleire idrettar fått kome til Noreg for å trene, og fleire norske idrettsprofilar har vore engasjerte på trenarsida.

Den norske regjeringa har vedtatt at 3,2 millionar kroner av spelemidla frå Norsk Tipping skal brukast til å finansiere avtalen, som mellom anna har som formål å hjelpe kinesiske utøvarar før OL på heimebane i 2022.

Bad om å ikkje bruke spelemidlar

Når idrettspresidenten seier at styret stiller seg lojalt bak denne avgjerda, er det etter fleire førespurnader til norske politikarar med bønn om at desse pengane heller blir tatt av budsjetta til fagdepartementa og ikkje av midlar som er øyremerkte norsk idrett.

I oktober 2019 sende NIF eit høyringsnotat til Stortingets utanriks- og forsvarskomité med denne oppmodinga:

«Norges idrettsforbund ber komiteen fremme et prinsipielt forslag om at når frivillige organisasjoner bidrar i det utenrikspolitiske arbeidet på vegne av regjeringen skal det finansieres over fagdepartementenes budsjett og ikke over spillemidler eller andre tilskudd beregnet på organisasjonens formål i Norge.»

– Det held vi oss til

Det er på det reine at ønsket til NIF om korleis Kina-avtalen bør finansierast, ikkje er tatt til følgje. I eit skriftleg notat til NTB om bruk av spelemidlar til dette formålet skriv Kjøll:

«I tidligere dialog med departementet ble det klart at dette var måten myndighetene ønsket å finansiere NIFs oppfølging av Kina-samarbeidet på. Det forholder vi oss til».

Idrettspresidenten grunngir dette mellom anna med at eit nei frå idretten til å bruke spelemidlar ville innebere at norsk idrett ikkje kunne halde oppe engasjementet sitt i avtalen.

«Det mener jeg ville hatt betydelige negative konsekvenser for avtalen og for norsk idrett», skriv Kjøll.

– Storpolitisk spel

Kultur- og idrettsminister Abid Raja (V) har tidlegare sagt til TV 2 at han meiner det er eit lite bidrag å bruke 3,2 millionar kroner for å fremje langrennssporten i Kina og forsvarer bruken av midlane frå Norsk Tipping.

Dette har opposisjonen på Stortinget reagert på.

– Eg synest dette er heilt uhøyrt. For det første synest eg måten som idretten er blanda inn i eit storpolitisk spel bak ryggen deira, er heilt uhøyrt. Også det at ein skal bruke idrettspengar på å sponse jakta til kinesarane på OL-medaljar, er fullstendig uhøyrt, seier Sigbjørn Gjelsvik frå Senterpartiet.

Aps Trond Giske har sendt eit skriftleg spørsmål til Raja der han bed om svar på bruken av midlar frå Norsk Tipping for å finansiere Kina-avtalen.

(©NPK)

Idrettspresident Berit Kjøll seier ho held seg lojalt til bruk av tippemidlar for å finansiere idrettsavtalen mellom Noreg og Kina. Her i møte med kultur- og likestillingsminister Abid Raja måndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...