Midsundingen

SV vil gi erstatning til offera for trygdeskandalen

Opposisjonen håpar rapporten frå granskingsutvalet om trygdeskandalen vil gi ny giv i oppryddingsarbeidet. SV vil gi solid oppreisning til offera.

Ei politisk løysing må på plass for å gi offera for skandalen eit solid plaster på såret, meiner SVs mann i Stortingets kontrollkomité, Freddy Øvstegård.

– Det kan til dømes vere ei erstatningsordning, som kan bidra til å gi ei skikkeleg oppreisning. Vi snakkar om eit grovt overtramp frå staten mot desse menneska. Dette er det framleis ingen som har teke ansvar for, så det blir noko av det viktigaste framover, seier han til NTB.

Håpar på svar

Tysdag legg det regjeringsoppnemnde granskingsutvalet fram den endelege rapporten sin om trygdeskandalen, nesten eitt år etter alarmen gjekk i Nav og Arbeids- og sosialdepartementet om at personar i årevis kunne ha vorte uretteleg dømde for trygdesvindel.

– Undersøkingane våre viser at det ikkje er mange som har noko særleg å vere stolte av i denne saka, sa leiar av granskingsutvalet, jussprofessor Finn Arnesen, til NTB fredag.

I ei årrekkje var det ingen som fanga opp at kravet om at mottakarar av sjukepengar, arbeidsavklaringspengar og pleiepengar må opphalde seg i Noreg, er i strid med EØS-avtalen og EUs trygdeforordning. Først då Trygderetten i 2017 i fleire dommar slo fast at Nav praktiserte regelverket feil, byrja ballen å rulle.

Opposisjonen håpar han no vil få betre svar på korleis trygdereglane kunne ha vorte feilpraktisert så lenge – og kven som har ansvaret.

Skulda på kvarandre

– Eg forventar at vi får fleire svar enn vi har fått tidlegare. Kvar var det det svikta? Det fekk vi ikkje gode svar på, verken i høyringa til kontrollkomiteen eller i Stortinget. Der var det ingen som tok ansvar, seier Aps Eva Kristin Hansen, som er saksordførar i Stortingets kontrollkomité.

Høyringa 10. januar bar preg av at dei involverte skulda på kvarandre. Dåverande arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) peika på Navs ansvar for trygdeskandalen, medan dåverande Nav-sjef Sigrun Vågeng beklaga at ho ikkje hadde vorte varsla om saka tidlegare.

Øvstegård meiner det viktigaste no er å få svar på når og kvar feilen oppstod.

– Det har det vore mykje uklarleik om. I tillegg treng vi gode svar på korleis dette kan ha føregått i så lang tid utan at nokon har oppdaga det, seier Øvstegård til NTB.

– Noreg på sitt verste

Raudts Bjørnar Moxnes antydar at politiske signal om innstramming overfor sjuke og uføre bidrog til skandalen, som han omtalar som «den verste rettsskandalen i norsk historie i fredstid».

– Raudt ventar at rapporten set flaumlys på rolla til regjeringa. Dette er Forskjells-Noreg på sitt verste. Vanlege folk er uretteleg dømde til fengselsstraff og store tilbakebetalingskrav, medan dei ansvarlege for uretten hittil ikkje har vorte stilt til ansvar, slår han fast.

Hansen forventar at rapporten blir oversend til kontrollkomiteen. Korleis han vil ta saka vidare, er førebels ikkje avklart.

– Det vi må gjere, er å gå gjennom rapporten. Så få vi bli samde om korleis vi går vidare. Det som er viktig no, er å få rydda ordentleg opp, seier ho.

(©NPK)

Aps Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård håpar rapport frå granskingsutvalet om trygdeskandalen vil gi klarare svar enn det som hittil er kome fram. No må det ryddast ordentleg opp, slår dei to fast. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...