Sveitsisk regissør og komponist tildelt Den internasjonale Ibsenprisen

Han står for rein teatermagi, seier Jon Fosse om den sveitsiske teaterregissøren Christoph Marthaler, som er vinnar av Den internasjonale Ibsenprisen 2018.

Prisen på 2,5 millionar kroner blir delt ut av den norske stat, og blir rekna som den største teaterprisen i verda.

Marthaler (66) er kjent for sitt unike scenespråk i kryssinga mellom musikkteater og eit stilisert, fysisk teater, skriv juryen i ei pressemelding.

- Christoph Marthaler har i over 30 år vore ein av dei viktigaste og mest påverknadsrike teaterregissørane i verda. Han har skapt seg sitt eige sceniske språk, som har opna for ny innsikt i menneskelege relasjonar og begeistra eit stort internasjonalt publikum, uttalar juryleiar Per Boye Hansen.

Jon Fosse fekk prisen i 2010. Han seier at Marthaler skil seg ut og står for rein teatermagi.

- Det er ein musikalsk presisjon som er bortanfor all forstand, og som eg ikkje finn noko anna uttrykk for enn genial, seier Fosse i pressemeldinga.

Gjestespel til hausten

Prisen blir delt ut annakvart år under Den internasjonale Ibsenfestivalen som blir arrangert på Nationaltheatret i september. Det vil også bli vist eit gjestespel av Marthaler og bli halde eit symposium til ære for vinnaren under festivalen.

Sveitsaren gjesta i 2011 Festspillene i Bergen med stykket "+-0" som har global oppvarming som tema, med Grønland som «åstad».

Dagbladets meldar omtalte stykket som krevjande og utan klar handling, mens Bergensavisen kalla stykket «pretensiøst og uferdig avantgarde-teater som får deg til å gi blanke i heile klimaendringa». Aftenposten anbefalte på si side folk utanbys frå om å ta toget til Bergen for å få med seg stykket.

Lang karriere

Marthaler studerte musikk i Zürich og pantomimeteater i Paris før han arbeidde ved ulike sveitsiske teater i 1970- og 1980-åra. I 1989 vart han knytt til teateret i Basel, der han sette opp sine første produksjonar, skriv det tyske Goethe-instituttet. Han vart knytt til Deutsches Schauspielhaus i Hamburg i 1993, og har også vore teatersjef ved Schauspielhaus i Zürich frå 2000-2004.

Han har fått mange prisar for sine musikalske teaterstykke og deltatt på teaterfestivalen i Berlin 14 gonger.

Stykka hans blir beskrivne som ei blanding av alvor og bisarr humor, og kjenneteikna av vakre scenebilde i kombinasjon av song, musikkfragment, dans, gestikulering og gjentaking.

(©NPK)