Midsundingen

Telenor melder om rekordhøg svindeltrafikk

Telenor har registrert ein markant auke i svindelsamtalar den siste tida. Dei sperra over tre gonger så mange svindelsamtalar i veke 12 som i veke 8.

– Kriminelle utnyttar digitaliseringa av samfunnet til eigen fordel, også i ein pandemisituasjon som vi er i no, seier Hanne Tangen Nilsen, tryggingsdirektør i Telenor Noreg, i ei pressemelding.

– Koronakrisa skaper uvisse i samfunnet, og vi er alle i ein sårbar situasjon der vi lettare kan la oss påverke. Det kan svindlarane utnytte til sin fordel.

I tillegg til auken i svindelsamtalar, vart det registrert elleve gonger fleire spoofing-oppkall i veke 12 samanlikna med veke 8. Spoofing inneber at svindlarane imiterer norske telefonnummer. Ifølgje Telenors analysar er det spesielt nummer som startar på 908 og 909 som har vorte utnytta dei siste to vekene.

– Sunn skepsis

Også phishing blir brukt meir. Det inneber e-postar der avsendar utgir seg for å vere til dømes ein kjend bank, nettbutikk eller ei strøymeteneste. Desse e-postane inkluderer gjerne skadelege vedlegg, som i desse tidene kan utgi seg for å vere informasjon om koronaviruset.

– Nysgjerrigheita tek lett overhand, men eg tilrår alle å ha ein sunn skepsis når dei får e-post eller SMS frå ukjende, seier Tangen Nilsen.

Falske nettbutikkar

Nettbutikkar kan òg inneber ein viss risiko. Virke har uttalt til NRK at det finst fire til fem gonger så mange falske nettbutikkar som ekte.

– Kjenner du ikkje til nettbutikken frå før, og ikkje er heilt sikkert på om han er seriøs, bør du alltid vere kritisk til butikken før du handlar, seier Tangen Nilsen.

Telenor åtvarar òg mot bruk av offentlege nettverk.

– Dersom du vil vere heilt sikker på at nettet du brukar er kryptert, så tilrår eg å bruke 4G eller VPN (virtuelt privat datanettverk, journ.anm.), seier tryggingsdirektøren

(©NPK)

Telenor oppfordrar alle å ha ein sunn skepsis til e-postar og SMS-ar som utgir seg å vere frå for eksempel kjente bankar, nettbutikkar eller strøymetenester. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sikkerheitsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge åtvarar mot svindlarar som vil utnytte den sårbare situasjonen vi er i. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...